Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  1607   

Beet Western Yellow Virus
Sekerpancari Bati Sarilik Virüsü



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Sekerpancari Bati Sarilik Virüsü (Beet Western Yellows Virus=BWYV) viral hastalik etmeni olup, oldukça genis bir konuk dizisine sahiptir. Dalayisi ile virüsün irklari ya da bazi strainleri belirli bitkileri infekte edebilme yeteneklerine sahiptirler. Viral etmen vektör böcekler (Aphis craccivora, A. gossypii, Acyrthosiphon(Aulacorthum) solani, Brachycaudus helichrysi, Brevicoryne brassicae, Macrosiphum euphorbiae, Myzus (Sciamyzus) ascalonicus, M. ornatus, M. persicae, Myzus (Phorodon) humuli; Aphididae) ile persistent (kalici) olarak tasinmaktadir, yani virüs böcek hayatini devam ettirtigi sürece yeni saglikli bitkilere tasinabilir, fakat böcegin sonraki nesillerine virüsün aktarilmadigi bildirilmektedir. Virüs mekanik inokulasyon, bitkilerin birbirine temasi, tohum ve polen ile tasinmadi bildirilmektedir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Marul bitkilerinde hastaligin belirtisi, bitkiler rozet devresine ulasincaya kadar nadir olarak ortaya çikar. Ürünün bu gelisme devresinde yasli yapraklar sararmaya dönerler. Öyleki yapraklardaki sararmalar parlak sari ile beyaz renk alincaya kadar devam eder, ama yaprak ana damari yesil kalmaktadir. Sararan yapraklar kalin ve kirilgan bir yapi almaktadir. bitkilerdeki bu sararma iç yapraklarda da görülür ve ana bas açik yesil bir renk almaktadir. Hastaliktan dolayi bitkilerin büyüklüklerinde fazla bir degisme meydana gelmez, fakat bitki sanki bir besin eksikligi (demir) çekiyormus gibi bir görünüm almaktadir. Virüsü tanimlayan ve diger virüslerdn ayiran en önemli özellik yasli yapraklarin sararmasidir. Ispanak bitkisindeki belirti hakkinda fazla bilgi olmamakla birlikte yasli yapraklarda hafif klorotik beneklenme, sararma, kalinlasma ve parlaklik belietileri meydana gelmektedir.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Hastaliktan ari fideler sasirtilmali.
3. Infekteli bitki artiklari yok edilmeli.
4. Konukçusu olan yabanciotlar ile mücadele edilmeli.
5. Seralarda ya da tarlada hastalan bitkiler uzaklastirilmali.
6. Vektör böcekler ile kimyasal mücadele ve vektörlerin harektelini sinirlayacak tedbirler alinmali (saman malçi ya da sera açikliklarinin vektörün geçisini engelleycek sekilde tülbent ile kapatilmasi).
Kimyasal mücadele
Virüs hastalik etmenlerine karsi kimyasal mücadele önerilmez.
Y
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Beet Western Yellow Virus
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net